Plat geslagen kip

Bij ons thuis zijn ze niet gek op ‘botjes & kluiven’. Toch ben ik dit keer weer eens bezweken voor een biologische scharrelkip. Zo’n kippetje smaakt het lekkerst van de grill. Als je in  je oven een spit kunt laten ronddraaien, dan is dat de perfecte wijze van grillen. In mijn oven kan ik alleen gebruik maken van een grill-rooster. Je kunt de kip in zijn geheel op het rooster leggen met een druiprekje eronder, of je past de “platgeslagen kip-techniek” toe. Dit voorjaar kreeg ik in Jamaica daar nog een mooi staaltje keukentechniek van te zien. Het voordeel van een platgeslagen kip boven een hele kip is het krokante velletje rondom. De traditionele wijze van kip grillen op een rooster (of in ovenschaal in oven) geeft meestal een zacht en week velletje aan de onder/buikzijde van de kip.

Voor het platslaan pas je de volgende techniek toe. Gebruik een scherp mes of een vleesschaar. Leg de hele kip (buikholte is schoon) met de buikzijde naar beneden op een snijplank. Snijd of knip links en rechts langs de ruggengraat in. Je kunt de ruggengraat nu verwijderen, maar dit hoeft niet perse.  Draai de kip zodat hij met de huid naar boven op de plank ligt en druk het beest met je volle gewicht plat. Knip het staartstukje, dat uit bijna 100 procent vet bestaat, en overig overvloedig vel, weg. Kies ervoor of je de vleugeltjes eraan laat zitten of eraf knipt en apart mee grilt. Nu is de kip klaar om te kruiden of te marineren. De kip is nu overal bijna even dik en zal dus gelijkmatiger garen.  Na het grillen hak je de kip in gelijke stukken.

Omdat een kip met bot toch iets meer tijd vraagt om te eten, en daardoor de garnituren snel koud worden, kies ik het liefst voor een lekker knapperig stokbrood met een frisse salade. Of, zoals het lievelingsgerecht van veel kinderen: kip met appelmoes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Gevogelte met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.