Bout met bot

Uiteindelijk is het geen opgerolde lamsbout geworden. De slager adviseerde mij toch een lamsbout aan één stuk te nemen met bot. De bout die ik had uitgezocht zou na het uitbenen helemaal uit elkaar zijn gevallen. Bovendien geeft het bot veel meer smaak aan het vlees.

Voor deze bout met bot heb ik de langzame gaartechniek gekozen. Eerst een halve dag van te voren de bout ingekerfd en gemasseerd met een kruiden-olie-mengsel. De gemarineerde bout tenslotte eerst een kwartier op hoge temperatuur in de oven dicht geschroeid en daarna de temperatuur teruggebracht naar 80 graden en zo nog 2 uur laten bakken. Om er zeker van te zijn dat het vlees de juiste kerntemperatuur zou hebben heb ik tijdens het bakproces een vleesthermometer gebruikt. De kerntemperatuur van lamsvlees licht voor medium tussen de 60-65 graden. Het vlees was perfect: knapperig van buiten en sappig mals van binnen.

   

Als bijgerecht heb ik tegelijkertijd (alleen het laatste uur) een schaal met een mengsel van aardappelpartjes, venkel, knolrabi en knoflook in de oven gezet. Samen geserveerd met een Griekse knoflooksaus. Het restant van het toetje van Victoria, van eerste Paasdag, vulde alle gaatjes. Een mooie afsluiter van Pasen 2012.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Vlees met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.