Duurzame wilde zalm

Voor het milieu zou het beter zijn om minder vlees te eten en meer vis. Maar teveel vis eten is ook niet goed. Door het overmatig leegvissen van de oceanen dreigt er overbevissing. Vissers vangen te veel volwassen vis weg, zodat er te weinig oudere dieren overblijven om voor nakomelingen te zorgen. De populatie van bepaalde vissoorten komt onder druk te staan. Momenteel wordt er teveel tong en schol gevangen in de Noordzee. Een ander voorbeeld is de tonijn. Pessimisten zeggen dat als dit zo door gaat over 50 jaar de tonijn is uitgestorven. Bovendien zorgt overbevissing voor grote veranderingen in de voedselketen van de oceanen. Op http://www.goedevis.nl/ kun je via de VISwijzer bekijken welke vis bedreigt wordt en beter niet gegeten kan worden.

Steeds meer stemmen gaan op voor duurzame visvangst. Visserijen worden gecontroleerd en moeten aan strenge eisen voldoen. De Marine Stewardship Council (MSC) is een wereldwijde instantie die door middel van een certificerings-programma een keurmerk uitreikt aan duurzame visserijen. Op de site kun je terugvinden welke bedrijven en organisaties gecertificeerd zijn en waar je MSC-gekeurde vis kunt kopen.

Een voorbeeld is de ‘puur & eerlijk duurzaam gevangen wilde zalm’ van Albert Hein. Ik heb er vanavond een heerlijk gerecht van gemaakt. Gepocheerde zalm met romige tomatensaus. Eerlijk gezegd proefde ik geen verschil met andere zalm, maar het idee van duurzaam geeft me wel een goed gevoel. Als wij de volgende generaties ook nog van vis willen laten genieten, dan dient MSC een standaard te worden!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Vis met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.