Prei voor door de week

Prei is nu echt zo’n groente die ondergewaardeerd wordt, zoals ik Milou en Saskia dit weekend in de supermarkt al vertelde. Er zijn zoveel manieren om prei te bereiden. Op de site www.prei.nl staan tal van wetenswaardigheden over de Hollandse prei. Ongemerkt wordt er heel veel prei gegeten want het zit in bijna elke gesneden groentenmix die je in de supermarkt koopt.

Maar wat kun je met puur prei doen? Bijvoorbeeld preisoep, gestoofde prei met een ouderwets melkpapje of zoals ik vanavond heb gemaakt: prei met ham en kaas uit de oven. Je merkt dat de jeugd niet meer zo gewend is aan ‘echte groenten’, want de jongens vonden het ‘niet slecht’ maar ook ‘niet bijzonder’. Zelf vond ik het heel smakelijk, ouderwets lekker. Lekker voor door de week, zou mijn moeder zeggen, want zoiets zet je niet zondags op tafel. Waarom eigenlijk niet?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Groenten, Kaas, Vlees. Bookmark de permalink.

3 reacties op Prei voor door de week

  1. Joyce Wöhner schreef:

    Ja, apropo prei, een heel gewone groente waar men hier in Duitsland nog minder mee kan beginnen als in Nederland. Hier ten lande wordt prei alleen gebruikt voor de soep.

    Het afgelopen weekend waren Helmut en ik, Joyce (zus van Ellen) in het Zwarte Woud, in Besenfeld, heel dichtbij Baiersbronn waar veel eerstklassige Restaurants zijn met 1a Koks. Maar ook in ons 4 ****hotel was het eten uit de kunst, en dat zegt wat, want ik ben erg kritisch. Er was onder andere een salatbuffet met veel rauwkost-salades en ook anti pastis, die mij bekend waren en ook prima smaakten. Verrast was ik van een rauwe preisalade, die ik vanavond maar eens uitgeprobeerd heb, denkend aan dat wat ik heb geproeft.

    1 prei – het grootste gedeelte van het donkere groen afsnijden (niet alles), dan wassen en in fijne reepjes snijden.
    1 peer – schillen en van het klokkehuis ontdoen, in een stelepannetje met water en citroensap en 2 klontjes bruine suiker pocheren. De gegaarde peer eruit scheppen, en in dit water de helft van de gesneden prei 2 min. blancheren.
    De rauwe prei, de geblancheerde prei en de klein gesneden peer vermengen en met een zachte azijn en iets olie op smaak afmaken.

  2. ellen schreef:

    Lijkt mij een heerlijk recept! Ik ga denk ik een extra pagina op mijn site aanmaken om de “ingekomen recepten” op te plaatsen. Want dit recept zou daar zeker niet op misstaan.

  3. Marion van Houten schreef:

    Leuk en lekker recept van Joyce, ga ik zeker maken. Bedankt voor de tip.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.