Twentse rolletjes

Mijn buurvrouw vertelde mij in de nacht van oud en nieuw over het bestaan van Twentse rolletjes. Het recept intrigeerde mij en van de week bracht ze enkele rolletjes langs om eens te proberen.

Een kniepertie is een zoete dunne wafel die traditioneel rond de jaarwisseling gegeten wordt, met name in Drenthe, Groningen, Gelderland en Twente. De koekjes worden gebakken in een speciale wafelijzer (de kniepert, knijpert). Als het deeg nog warm is kun je er rolletjes van draaien rond een stokje of een hoorntje voor bijvoorbeeld schepijs. Het recept is zoeter dan de bekende oubliehoorntjes door toevoeging van anijs of kaneel. Het beslag van rolletjes is iets dunner dan dat van de platte koekjes. Het Twentse opgerolde nieuwjaars rolletje staat symbolisch voor het nog onbekende, opgerolde nieuwe jaar.

  

Ik heb de rolletjes gevuld met slagroom en ze smaakten heerlijk. Lekker knapperig met een lichte smaak van anijs. Lijkt me ook heel leuk om te maken, en niet alleen voor oud en nieuw. Moet alleen nog even op zoek naar een rond wafelijzer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Gebak met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.