Voedzaam maar mager

Dit nieuwe jaar zijn we met goede voornemens begonnen. En al ben ik niet heel streng wat het eten betreft, ik let op wat ik. Maar een stukje taart of iets zoetigs is best lekker op z’n tijd. Mijn favoriete appeltaart bevat naast bloem en suiker ook veel boter en een puntje is dus een echte caloriebom. Wat ‘mag’  je dan gebruiken als je op je gewicht wil letten?

Vanuit mijn Montignacverleden heb ik een heerlijk recept ontwikkeld voor een voedzame maar magere kruidkoek. Bij Montignac is de combinatie vet met zetmeel (koolhydraten) niet toegestaan: het recept is dan ook zonder boter. Puur suiker wordt ook niet door Montignac gebruikt, dit wordt vervangen door zoetstof of vruchtensuiker. Wie niet persé op zijn gewicht hoeft te letten kan de vruchtensuiker achterwege laten en gewoon rietsuiker en basterdsuiker gebruiken. Wit meel heeft een te hoge glycemische index en wordt daarom vervangen door volkoren- en roggemeel.

  

Het liefst bak ik de koek in een grote taartvorm. Hierdoor kun je mooie puntjes snijden en wordt de koek ook van binnen egaal gaar. Een cakevorm vergt meestal een langere baktijd waardoor de buitenkant te veel uitdroogt. De substantie lijkt op een stevige ontbijtkoek. Vandaar dat ik zo’n puntje ook graag als ontbijt nuttig of een plakje meeneem naar mijn werk voor bij de koffie. In plasticfolie blijft de koek zeker een week houdbaar.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Dieet, Fruit, Gebak, Montignac met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.