Zie ginds komt….

Aan de vooravond (nog een paar nachtjes slapen) van ‘Sinterklaas’ ben ik dan toch overstag gegaan: deze week zijn de eerste pepernoten in huize Van Houten gegeten. Hoewel het snoepgoed, zoals kruidnoten en marsepein, in de supermarkten al vanaf september in de schappen ligt, heb ik mij er niet eerder toe laten verleiden. Ik ben gek op alles wat de smaak van speculaas heeft, gek op zachte anijs-taai en een goed stuk banketstaaf zal ik niet snel afslaan. Maar als ik al te vroeg in het seizoen aan deze lekkernijen begin dan raak ik er op uit gekeken tegen de tijd dat de Sint echt langskomt.

   

Mijn moeder maakt elk jaar voor haar verjaardag (eind november) de eerste gevulde speculaas. Als ze veel tijd heeft maakt ze zelf de spijs van blanke amandelen. Ik kan me nog herinneren dat ik haar vroeger hielp met het malen van de amandelen met behulp van een klein molentje bevestigd op de rand van het aanrecht. Nostalgie. Toch blijft die eigengemaakte spijs, speculaas en taai het lekkerst. Tien keer smakelijker dan de fabrieksstukken uit de supermarkt. Hou je van smaak dan kies je voor de goede bakker of je maakt het zelf. En wees nou eerlijk: zelf maken geeft de meeste voldoening. Dus dit weekend ga ik speculaas en taai-taai maken. Wie doet er met mij mee?

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Diversen, Gebak met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Zie ginds komt….

  1. JOYCE schreef:

    Hi, ik ben ook enorm aan het bakken geweest. Je weet dat wij in duitsland rond de kerst, eigenlijk vanaf de 1. ste advent, de vierde zondag voor de kerst, al kerstkoekjes eten. Deze worden al aan het eind van November gemaakt en zijn met de kerst nog heerlijk, zelfs in Januari smaken ze nog prima; als er nog restjes zijn! Deze koekjes bestaan voor het grootse deel uit boter, zuiker en bloem, en eiern en dan is er een groot deel aan noten in, bev: “Sicilianische Mandelhäufchen”, Deutsche “Bokkepootjes” met een groot aandeel spijs, Kokosmakronen, Spritzgebäck, Haselnootmakronen, Walnuss-taler…. en, en ,en -In ieder geval heb ik 8 soorten koekjes gebakken,en daardoor ongeveer 200 st. in de blikken. Een deel wordt altijd kado gegeven aan vrienden, waar we in deze dagen voor de kerst zijn uitgenodigd ziijn, en de rest eten wij lekker zelf op. -Lekker!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.