Zie ginds komt….

Aan de vooravond (nog een paar nachtjes slapen) van ‘Sinterklaas’ ben ik dan toch overstag gegaan: deze week zijn de eerste pepernoten in huize Van Houten gegeten. Hoewel het snoepgoed, zoals kruidnoten en marsepein, in de supermarkten al vanaf september in de schappen ligt, heb ik mij er niet eerder toe laten verleiden. Ik ben gek op alles wat de smaak van speculaas heeft, gek op zachte anijs-taai en een goed stuk banketstaaf zal ik niet snel afslaan. Maar als ik al te vroeg in het seizoen aan deze lekkernijen begin dan raak ik er op uit gekeken tegen de tijd dat de Sint echt langskomt.

   

Mijn moeder maakt elk jaar voor haar verjaardag (eind november) de eerste gevulde speculaas. Als ze veel tijd heeft maakt ze zelf de spijs van blanke amandelen. Ik kan me nog herinneren dat ik haar vroeger hielp met het malen van de amandelen met behulp van een klein molentje bevestigd op de rand van het aanrecht. Nostalgie. Toch blijft die eigengemaakte spijs, speculaas en taai het lekkerst. Tien keer smakelijker dan de fabrieksstukken uit de supermarkt. Hou je van smaak dan kies je voor de goede bakker of je maakt het zelf. En wees nou eerlijk: zelf maken geeft de meeste voldoening. Dus dit weekend ga ik speculaas en taai-taai maken. Wie doet er met mij mee?