Herfstdiner

Zaterdagavond met onze vrienden vakantieherinneringen opgehaald onder het genot van een herfstdiner. Voor- en nagerecht waren door mij gemaakt, Maria had zich op het hoofdgerecht met bijgerechten gestort. Gezellig zo, met z’n tweeën koken, je verdeelt de arbeid en bovendien de kosten. Begin van de week had Maria al laten weten dat de keuze van het hoofdgerecht op een runderstoofpot gevallen was met herfstsalade en stoofpeertjes. Om het geheel in herfstsfeer te houden besloot ik een pompoensoep te maken en als toetje yoghurtcrème met gekaramelliseerde portvijgen.

Eindelijk kon ik die mooie pompoenen kopen die mij al enkele weken aanstaarden. Voor de soep besloot ik een flespompoen (Butternut Squash) en een kleine oranje pompoen (Red Kuri) te kopen. De pompoen is familie van de komkommer en de meloen en komt oorspronkelijk (10.000 jaar vóór Christus) uit Midden- en Zuid-Amerika. Pompoenen bevatten veel gezonde stoffen als vezels en bètacaroteen. De culinaire mogelijkheden zijn divers. Je kunt ze smoren, bakker, stoven, grillen en gebruiken in stoofpotten, soepen en hartige taarten.

   

Voor mijn soep ben ik dus uitgegaan van twee pompoenen. Ik heb ze geschild, van de zaden ontdaan en in grote stukken gesneden. Schillen is zwaar werk maar je zou ze ook met schil kunnen stoven, de schillen zijn eetbaar. Samen met rode uien, een winterwortel en knoflook geroosterd in de oven. Door het roosteren komen de specifieke smaken van de groenten goed tot zijn recht. Met groentebouillon en kruiden verder gestoofd en tot slot met de staafmixer tot een fluwelig soepje gemixt. Geserveerd met losgeklopte crème fraîche en toast met walnoten-bassilicumpesto.  Het bleek een prima starter van het herfstmenu en een gezellige avond.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Dessert, Fruit, Groenten, Soep, Vega. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.