Het beste van Sicilië

Nog maar net terug van vakantie en ik sta al weer in de keuken. Maar met liefde, want mijn hoofd loopt over van heerlijke ideeën voor gerechten, opgedaan in Sicilië. We hebben traditionele gerechten gegeten zoals, caponata, pasta alla Norma maar ook onbekende zwaardvis of ravioli met zwarte bonen saus. Als dolce genoten van pasticcine gevuld met amandel en walnoot, sfinci met honingsaus (gefrituurde soesjes), torta della nonna, cannoli alla ricota en niet te vergeten: een broodje ijs.

   

We zijn in schitterende barokke stadjes geweest, met de voeten in de Ionische zee en gezwommen in de Middellandse zee, gecruised door bergdorpjes en boven op de Etna gelopen. We hebben ons laten verwennen op de Agriturismo’s en genoten van de gastvrijheid van de Sicilianen. Een eiland om zeker nog eens naar terug te gaan, al was het maar vanwege het heerlijke klimaat.

Begrijpelijk dat ik nog enigszins in de ‘Italian mood’ zit. Voor vanavond dus iets klaargemaakt met de Siciliaanse slag. Pollo farsumagru al Martini, kiprolletjes gestoofd in Martini. Eigenlijk hoort er Marsala gebruikt te worden maar die heb ik niet in huis, Martini leek mij een goede vervanger. De Italianen eten hun vlees apart als ‘secundi’, voorafgegaan door een pasta maaltijd, ‘primi’. In Nederland doen we de pasta gewoon bij het vlees, ook lekker.

In dit gerecht worden geroosterde pijnboompitten gebruikt, een overblijfsel van de antieke Grieken, één van de vele overheersingen waardoor Sicilië is beïnvloed. Pijnboompitten zijn erg populair in de Italiaanse keuken. Het zijn de zaden uit de dennenappels van de parasolden, een soort pijnboom (den). De pitten worden verwerkt in pesto’s, dolci en groenten- en vleesgerechten. Geroosterd komt de smaak het beste tot zijn recht.
Buon appetito!

   

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Gevogelte, Van over de grens, Vlees. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.