Zomerkoninkjes

De zomerkoninkjes, of aardbeien, zijn nu volop te verkrijgen. Vanaf april verschijnen de eerste aardbeien van Nederlandse bodem, wel nog van overdekte teelt. Rond mei komen de eerste echte zomerkoninkjes van de volle (koude) grond. Omdat ons voorjaar niet veel zonuren kende, was het suikergehalte van de eerste aardbeien niet erg hoog. Zo eind juni, begin juli worden de aardbeien eindelijk donkerrood en zoeter.

Wist je dat, volgens het Productschap Tuinbouw, alleen al in Nederland ongeveer 50 miljoen kilo aardbeien geteeld wordt, waarvan zeker de helft voor de export is, en dat een gemiddeld Nederlands gezin ongeveer 2,5 kilo aardbeien per jaar eet? De grootste liefhebbers zijn vrouwen en kinderen. In mijn gezin klopt dat in ieder geval, hoewel wij eerder 10 kilo per jaar eten dan 2,5 kilo.

AardbeiensoezenEen geliefd product dus, en op heel veel manieren te verwerken. Mijn favoriet blijft toch altijd: aardbeien op brood. Hoewel… een ouderwetse, klassieke aardbeiensoes, komt heel dicht in de buurt.

Voor het basisrecept van soezen heb je alleen water, melk, boter, bloem en  eieren nodig. Je kunt in het soezendeeg ook de melk vervangen door alleen water, maar van de melk krijg je gegarandeerd mooi bruin gekleurde soezen.

Omdat het een ‘kookdeeg’ is, is het belangrijk dat de bloem gegaard wordt vóórdat de eieren worden toegevoegd. Soezen bakken is een leuk en simpel werkje, zelfs geschikt voor kinderen.

De klassieke aardbeiensoes, is een grote soes (maat moorkop) die gevuld wordt met vers geslagen, gezoete slagroom, gegarneerd met enkele mooie aardbeien.
Proef zelf: een traktatie!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Dessert, Eieren, Fruit, Gebak met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.