Wild

Ree mag in Nederland worden geschoten. De hoeveelheid ‘afschot’ wordt bepaald aan de hand van tellingen uit het veld. Bovendien dient de jager zich te houden aan de maanden waarin geschoten mag worden. De reegeiten (vrouwtjes) worden op andere tijden bejaagd dan de reebokken (mannetjes). Dit in verband met de dracht en het kalveren. Ree behoort net als hert tot het grofwild maar wordt gezien als het meest edele. In de volksmond wordt hert en ree nog wel eens met elkaar verward. Veel mensen denken dat een ree het jongere dier of het vrouwtje van het hert is. Een hert kan zo groot en zwaar worden als een paard, terwijl een ree niet groter wordt dan een flinke herdershond. Voor meer informatie: www.wildplaza.com.

Door de uitbreiding van natuurgebieden in Nederland en ook het aan laten sluiten van deze gebieden door natuurbruggen en ecoducten, spotten wij steeds meer wild in onze ‘achtertuin’.  Op een vroege ochtend of bij schemer op de hei zie je ze regelmatig in kleine roedels lopen. Een boswandeling met de boswachter leert je de plekken herkennen waar ze ’s nachts en vaak ook overdag verblijven. Fascinerend om te zien.

Dit reetje werd door Reinier ‘geschoten’ in het voorjaar op de hei.

Eerste kerstdag staat reebiefstuk bij ons op het menu. Biefstukjes, of medaillons worden van de reerug gesneden. De biefstukjes wegen ongeveer 80 gram per stuk. Bij kleine stukjes vlees kun je rekenen op twee per persoon. Omdat het zo’n delicaat mals en zacht vlees is, is het aan te raden de medaillons met gerookt ontbijtspek te omwinden. Hiermee blijft het biefstukje ook mooi rond en voorkomt het uitdrogen tijdens het bakken. Slechts 2 minuten aan elke kant in de pan en dan 5 minuten in een oven op 80 graden. Ik serveer er wild-jachtsaus bij met pastinaak-aardappelkransjes en spruitjes met tamme kastanjes.
Dit wild is om te zuigen!

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Vlees, Wild met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.