Koninginnedag

Zaterdag was het 30 april: Koninginnedag. Alhoewel Reinier in hart en nieren een Republikein is, heb ik toch een oranje sjaal omgedaan. Niet dat ik zoveel met het koningshuis heb, ik vind oranje gewoon een leuke kleur. Gelukkig hebben we thuis de jaren van ‘kleedjes-zitten’ op de braderie achter ons. Het was er anders wel mooi weer voor geweest.

Wat natuurlijk niet mag missen op Koninginnedag (wel of geen Republikein!) is een oranjesoes of oranjetompouce. De plaatselijke banketbakker heeft een kraam voor de winkel staan en verkoopt de hele dag alleen oranjegebak.

Omdat het er toch een beetje bijhoort ’s middags nog even over de braderie gelopen. En ja hoor, hij staat er weer: de poffertjes kraam. Vanaf Koninginnedag t/m half september kun je weer heerlijk poffertjes of wafels eten bij Van der Steen in Bussum. Deze familie bakt al poffers vanaf 1847, inmiddels staat de 5e generatie achter de kachel. Helaas hadden we onze buik nog vol van de lunch, dus dit keer geen poffertjes. Maar één dezer dagen gaan we zeker een portie bestellen, onder het genot van een glaasje koude chocomelk.

Je kunt poffertjes ook heel goed zelf maken, al blijft het recept van Van der Steen geheim. Traditioneel worden ze gemaakt van boekweitmeel (de echte poffertjes herken je aan hun grijze deegkleur) en verse gist. Je kunt het recept ook bereiden met zelfrijzend bakmeel; de bakpoeder zorgt dan voor het rijzende effect. Heb je geen poffertjespan, maak ze dan in een gewone koekenpan. Door het formaat hebben ze dan wel iets meer weg van drie-in-de-pan. Lekker dik poedersuiker en een klontje roomboter: het doet je kiezen kraken, zo zoet, maar oh zo lekker!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Diversen, Gebak. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.