Gevulde pasta

Kreeg vandaag een mailtje van mijn zus Joyce met de vraag of ik haar het recept kan geven van een gevulde pasta die ze ooit bij mij gegeten heeft. Ik moest even terug denken maar ik begreep op welk recept ze doelde. Verse pasta maken is een heel leuke bezigheid, misschien een beetje bewerkelijk maar daarom uitermate geschikt voor een regenachtige middag (zoals vandaag) of op een zomerse dag met wat vrienden erbij. Juist met elkaar in de keuken is heel gezellig.

Joyce bedoelde het recept van ravioli met doperwten, munt en ricotta. Destijds heb ik dat gerecht gemaakt als voorgerecht, 3 grote ravioli’s per persoon. Voor een beperkt gezelschap kun je het ook goed als hoofdgerecht maken. Wil je sneller zijn, ga dan niet uit van eigengemaakt pastadeeg maar koop bij een goede ‘pastawinkel’ mooie grote pasta die je kunt vullen zoals: cannelloni (buisjes) of conchiglie (schelpen). Een ander optie is verse lasagna bladen waarvan je zelf de ravioli kussentjes of tortellini kunt maken.

Mijn recept met doperwten, munt en ricotta  kun  je in het voorjaar ook uitstekend maken van dubbel gedopte tuinbonen. De munt beslist niet achterwege laten, want dat maakt de pasta juist zo apart. De Italianen gebruiken als basis voor de vulling meestal een ricotta of mozzarella. Deze kaassoorten smelten tijdens het bakken of koken en vormen zo een mooie, smeuïge vulling. Ze dienen als bindmiddel en zijn romig maar neutraal van smaak.

Een andere variatie om pasta te vullen is bijvoorbeeld met prosciutto, zongedroogde tomaten, basilicum en mozzarella. Of de combinatie spinazie, ricotta, tuinkruiden en Parmezaanse kaas. Houd je meer van vlees, maak dan een ragoutvulling van rul gebakken gehakt, zongedroogde tomaten en mozzarella.

Eigenlijk is elke combinatie mogelijk. Houd het simpel, niet meer dan 3 à 4 ingrediënten en maak de vulling niet te vochtig. Ravioli en tortellini worden gekookt in water of bouilon. Van de gevulde cannelloni en conchiglie maak je een mooie ovenschotel. Leg de pasta in een beoliede ovenschaal en bestrooi rijkelijk met Parmezaanse kaas of schenk er een romige bechamelsaus overheen.

Jammer dat ik voor morgen al iets ander op het menu heb staan, want ik krijg bij het schrijven hiervan wel trek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Pasta & Noedels, Van over de grens. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Gevulde pasta

  1. Joyce Wöhner schreef:

    Hai Ell, logisch je antwoordt meteen met een recept, prima precies wat ik bedoelde
    ik ben maar benieuwd of het mij lukt, ik heb nog nooit verse pasta gemaakt.
    Deze week wordt alleen maar gekookt wat de koelkast geeft, daar ik Vrijdag naar
    Nederland vlieg, en mij erg verheug om ons weer te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.