Pruimentijd

“Tot in de pruimentijd”, is een uitdrukking die staat voor “tot ziens”, of “tot over een poosje”. Met pruimentijd wordt eigenlijk de tijd bedoeld waarin de pruimen rijp zijn, grofweg van juli tot oktober dus. Waarom er dan niet voor ‘kersentijd’, ‘aalbessentijd’ of een andere vruchtensoort gekozen is, blijft een raadsel. Hoewel het verhaal gaat dat P.C. Hooft in het begin van de 17e eeuw zijn vrienden rond de zomertijd graag uitnodigde op het Muiderslot. Aan het einde van de zomer verhuisde Hooft terug naar Amsterdam waarbij hij tijdens het laatste feest de afspraak maakte elkaar de volgende zomer opnieuw in de tuin te treffen. Hier zou de uitdrukking ontstaan zijn verwijzend naar de vele pruimenbomen die in de tuin van het Muiderslot stonden.

   

Voor mij is de periode juli tot oktober een echte fruittijd. Op de markt en in de schappen van de supermarkt of groentenman vind je de mooiste aardbeien, bessen, kersen en natuurlijk pruimen. Gewassen en schoongemaakt, heerlijk door de yoghurt, zo uit de hand of verwerkt in een toetje of gebak: fruit smaakt altijd.

Nu keek ik van de week op TV naar een kookprogramma waarin Annabel Langbein haar ‘vanilla plum cake’ bereidde. Bij uitstek hèt recept om die sappige pruimen tot hun recht te laten komen. Het beslag is ideaal voor allerlei soorten fruit, denk maar eens aan abrikozen, nectarines of kersen. Door de toevoeging van yoghurt aan het cakebeslag ontstaat een muffin-achtige structuur. Snijd er mooie grote punten van royaal met poedersuiker bestrooit, of bak eenpersoonsmuffins. Eén hap van deze pruimencake voert je in gedachten terug naar de Middeleeuwse zomertuinen van het Muiderslot.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Fruit, Gebak met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.