Gecondenseerde melk

In een land waar de koeien bij je ‘om de hoek staan’, is verse melk drinken iets heel gewoons. Hoewel ik nog ben opgevoed met ‘schoolmelk’ zie ik de jeugd van nu steeds minder melk drinken. Misschien komt het ook wel doordat er steeds meer koemelkallergie optreedt, dat melk een beetje uit de gratie raakt. Maar voor mij is elke dag een flink glas koude verse melk, een must.
gecondenseerde melkIedereen weet ook dat verse melk bij warm weer kort houdbaar blijft. In warme landen, en met name in het midden-oosten, waar ook  minder verse melk verkrijgbaar is, hebben ze daar iets op gevonden: gecondenseerde melk. Hiervoor wordt een deel van het water aan de melk onttrokken door verdamping. Vervolgens wordt er suiker aan toegevoegd ter conservatie, steriliseren is dan niet meer nodig. Op deze manier heb je een kleinere hoeveelheid gekregen, die zeer lang houdbaar is en makkelijk te vervoeren. De melk is in blikjes leverbaar welke veelal geëxporteerd worden, maar in de grote supermarkten is het ook in Nederland verkrijgbaar.

Bij ons wordt dit product voornamelijk gebruikt voor nagerechten. Door het gesloten blikje gedurende 2 à 3 uur in water te koken (blikje moet onder water blijven), kun je heel simpel een romige karamelsaus maken. Hoe langer je het blikje kookt, deze te dikker en donkerder de saus of crème wordt. Laat wel het blikje geheel afkoelen voordat je het opent, anders kunnen er ongelukken gebeuren. De dikke karamel kun je vervolgens verwerken in taarten of toetjes.

Zo heb ik een heerlijke karamelsaus gemaakt door enkele lepels van de dikke karamel te verdunnen met enkele eetlepels slagroom. De overgebleven dikke karamel is in een potje in de koelkast lang houdbaar. Een heerlijk zoet toetje: wafel met ijs en karamelsaus.

Wafel met ijs en karamelsausDit heb je nodig: 1 blikje gecondenseerde melk, romig ijs naar smaak, dunne wafels. Klik voor het recept hier.