Vleugje lente

De lente lijkt een maand te vroeg zijn intrede te maken. Het is pas half februari en de bloem- en bladknoppen staan op springen. Tijdens een ochtendwandeling over de weilanden tussen Kortenhoef en de Loosdrechtse plassen (Oppad & Kromme Rade) hebben we genoten van een fraai uitzicht langs de rietkragen. Zelfs nog grauw- en nijlganzen gespot. Het was nog fris, maar uit de wind in het zonnetje kon de temperatuur al naar ruim 10 graden oplopen. Een vleugje lente was voelbaar.

Oppad Kortenhoef   Oppad Kortenhoef
 Oppad, Kortenhoef

Bij lente hoort natuurlijk een fris gerecht: spring rolls. Rijstvellen gevuld met bijvoorbeeld verse groenten, mango, gerookte kip en glasvermicelli. Rijstvellen kun je zowel koud, ongebakken eten, als frituren of bakken in de oven. Voor gebruik week je de vellen kort in warm water, waarna je ze vult en dichtvouwt als een envelop-rolletje (loempia). Zolang de rolletjes nog zacht zijn kun je ze direct eten, lekker met een pittig dipsausje. Als je de rolletjes even laat drogen en daarna insmeert met olie, kun je ze ook knapperig bakken in de oven. Frituren kan ook, maar omdat de vellen nogal dun zijn, bestaat de kans dat er gaatjes inzitten waardoor er tijdens het frituren veel olie wordt opgezogen. Leuk werkje, als hapje bij de borrel of onderdeel van een buffet. Wanneer je ze ongebakken eet, raad ik aan om ze direct na het maken te serveren, omdat ze anders erg plakkerig worden.

Spring Rolls

 




Preitjes op mijn dijtjes

Afgelopen weekend is er weer een grote uittocht geweest met vakantiegangers richting de wintersport of de zon. Deze en volgende week geniet het grootste deel van Nederland van de voorjaarsvakantie, of zoals anderen het liever noemen: de carnavalsvakantie. Hoewel carnaval pas in het weekend van 2 en 3 maart valt dit jaar, zijn de voorbereidingen voor het feest al in volle gang. Op de radio komen dan ook regelmatig carnavalskrakers langs. Zo hoorde ik vandaag het liedje ‘De Liefde Van De Man Gaat Door De Maag´. In 1975 was dit een grote carnavalshit van de toen 34 jarige Ria Valk. Ik kende het refrein nog helemaal uit mijn hoofd, waarbij de 2e versregel mij op een heerlijk receptidee bracht:

“….Dus heb ik worstjes op mijn borstjes
Preitjes op mijn dijtjes
Karbonades en salades op mijn bil
Ja, worstjes op mijn borstjes
Bietjes op mijn knietjes
En op mijn hoofd een haantje uit de grill…”

Een heerlijke combinatie, prei met kippendijen. Smeuïg gestoofde prei met sappige dijen en een krokant kruimelkorstje.  Om het recept helemaal een jaren 60-70 tintje te geven, gebruik ik voor de kip de ‘duivelse marinade’: mosterd, Worcestersaus, tabasco, chilipoeder en paprikapoeder. Bovendien is dit een makkelijk recept, goed voor te bereiden en ideaal voor grote groepen. Heerlijk voor in de vakantie of als je de hele dag druk bent geweest met het maken van je carnavalsoutfit.

Kip met prei  Kip met prei en korstlaag
Kip-preischotel met kortslaag  kip-preischotel met korstlaag