Belgische Vlaaikes

Recept voor 6-8 vlaaikes:

  • 150 gr bloem
  • 100 gr harde boter
  • 50 gr suiker
  • 175 gr oud wit brood, verkruimeld
  • 20 g boter, gesmolten
  • 1 dl melk
  • 1 ei
  • 100 g stroop
  • 1 thl kruidenmengsel van:
  • –nootmuskaat
  • –kruidnagelpoeder
  • –kaneel
  • –kardamom
  • 1 thl anijspoeder
  • 1 zakje vanillesuiker

Snijd de boter met 2 messen door de bloem en de suiker en kneed met een koele hand snel tot een kruimeldeeg. Laat een uurtje in de koelkast staan. Rol dan uit en bekleed er kleine, ingevette taartvormpjes of muffinvormpjes mee. Week het brood in melk, boter en ei, met de kruiden, stroop en vanillesuiker en maak er een romige vulling van. Vul hiermee de vormpjes en zet in een oven van 175 graden, bak ze bruin en gaar.

De vlaaikes komen oorspronkelijk uit Liers (Belgiƫ), maar zijn een beetje te vergelijken met onze puddingbroodjes.