Winterquiche

Recept voor 1 grote ronde bakvorm:

  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg (ontdooid)
  • 2 zoete aardappels
  • 1 kleine winterwortelWinterquiche
  • half koolraapje (ongeveer 200 gr)
  • 2 rode uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tomaten
  • restje franse kaas (brie)
  • 2 etl groene (zelfgemaakte) pesto
  • 2 etl geraspte kaas
  • 3 eieren
  • 100 ml sojaroom
  • 2 etl zachte roomkaas (bv. Boursin)
  • 1 etl Za’atar (Midden Oosten kruidenmelange: Jonnie Boer)
  • zout en peper
  • 3 etl olijfolie
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Bekleed een ingevette bakvorm met de plakjes bladerdeeg en laat de plakjes goed aansluiten (iets overlappend en aandrukken) zodat een egale bodem ontstaat.
  3. Schil de zoete aardappel, wortel, koolraap en rode uien. Snijd alle groenten in kleine blokjes van ongeveer 1,5 cm. Snipper de ui.
  4. Verhit de olijfolie in een braadpan en smoor hierin de ui tot deze glazig is. Voeg vervolgens de gesneden groenten toe en pers de knoflook er boven uit. Voeg de Za’atar toe. Bak het geheel op hoog vuur voor ongeveer 3 minuten.
  5. Zet het vuur laag, plaats een deksel op de pan en gaar de groenten voor ongeveer 10 minuten. Controleer of de groenten beetgaar zijn, haal dan de pan van het vuur.
  6. Meng de eieren met de zachte roomkaas en sojaroom tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Vul de beklede bakvorm met de gegaarde groenten, giet er het ei-kaas-sojaroom mengsel overheen.
  8. Bekleed de quiche met plakjes brie en tomaat. Meng 2 eetlepels pesto met een paar druppels olijfolie om de pesto wat vloeibaarder te maken en druppel dit over de quiche.
  9. Bestrooi met wat geraspte kaas en schuif de quiche in de voorverwarmde oven en bak hem in ongeveer 25 minuten goudbruin. Controleer met een satéprikker in het midden van de quiche of deze gaar is.

Winterquiche

Lees ook de bijbehorende Blog-Entry: Wintertaart