Chocoladetaart

Recept voor grote ronde taartvorm (30 cm),
of twee kleinere vormen, of 24 cupcakes:Chocotaart

  • 450 gr zelfrijzend bakmeel
  • 400 gram suiker
  • 2 thl vanille-extract
  • 80 gr cacaopoeder
  • 2 zakjes bakpoeder (30 gr)
  • 200 gr zachte roomboter
  • + boter om in te vetten
  • 250 ml melk
  • 3 grote eieren
  • 250 ml hete koffie

Opties ter garnering:

  1. Met noten garneren (zie foto): rooster 100 gr amandelen (of andere noten) in een droge pan een beetje bruin en bestrooi deze over het beslag vóór dat de taart in de oven gaat.
  2. Met Ganache garneren: verwarm 200 ml slagroom totdat deze net niet kookt. Haal de room van het vuur en voeg er 200 gr pure chocolade in stukjes aan toe. Blijf roeren tot alle chocolade is opgelost en een dikke zalvige ganache is ontstaan. Breng de ganache aan in een dikke laag over een afgekoelde taart en laat geheel afkoelen.
  3. Met suiker garneren: bestrooi de afgekoelde taart royaal poedersuiker.

Aangesneden ChocoladetaartVerwarm de oven voor op 160 graden. Vet een grote ronde taartvorm van 30 cm in met gesmolten boter en leg op de bodem bakpapier (hierdoor weet je zeker dat de taart uit z’n vorm komt). Meng alle ingrediënten door elkaar, voeg daarbij als laatste de hete koffie toe (deze zorgt ervoor dat de bakpoeder actief wordt).  Roer en meng tot een mooi glad beslag is ontstaan. Giet het beslag in de taartvorm en plaats deze in het midden van de warme oven. Bak de taart in 1 uur gaar. Controleer met een cocktailprikker de gaarheid: de taart is gaar als de prikker er in het midden ingestoken droog uitkomt. Laat de taart enkele minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een taartrooster om helemaal af te koelen.

Beslag chocoladetaart Chocoladetaart met amandelen

Serveertip: lauwwarm met een bolletje vanille-ijs, als toetje.

Baktip: voor cupcakes bedraagt de baktijd 25-30 minuten in een oven van 160 graden.

Bekijk ook de blog-entry: Voor chocofreaks