Ontbijtkoek

Recept voor 1 ontbijtkoek (cakevorm):

  • 500 gr roggemeelPlak ontbijtkoek
  • 1 thl nootmuskaat
  • 2 thl kaneel
  • 5 kruidnagels
  • 3 steranijs
  • 1 thl kardemom (gemalen)
  • 1 thl piment (gemalen)
  • –of neem i.p.v. bovenstaande kruiden
    4 thl speculaas- of koekkruiden
  • 250 gr (suikervrije) appel-perenstroop*
  • 100 ml vloeibare honing
  • 100 gr vruchtensuiker
  • snufje zout
  • 15 g bakpoeder (= 1 zakje)
  • 2 dl melk, karnemelk of drinkyoghurt (0% suiker)
*Kan vervangen worden door dadelstroop, agavestroop of keukenstroop.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng alle kruiden en vijzel ze heel fijn. Meng alle ingrediënten goed door elkaar met een vork zodat het een glad beslag wordt. Vet een cakeblik licht in en bedek de bodem en zijkant met bakpapier.Vul de vorm met het kleverige beslag en zet dit 5 kwartier in het midden van de oven. Als de ontbijtkoek is afgekoeld, deze uit het cakeblik halen. Goed afgedekt bewaren om uitdrogen te voorkomen.

ontbijtkoek in vorm gesneden ontbijtkoek

Bekijk de bijbehorende blog-entry: ‘Winterse koek’