Pavlova

Recept voor een grote Pavlova:        (geschikt als nagerecht voor meer dan 10 personen)

  • 6 eiwitten*
  • 300 g suiker
  • 1 el maizena
  • 1 el azijn
  • 500 ml slagroom
  • 50 gr suiker
  • 1 doosje blauwe bessen
  • 1 doosje frambozen
  • 1 doosje aardbeien
  • 2 etl poedersuiker
  • 2 etl aarbeienjam
  • 1 etl citroensap

* gebruik voor het eiwit
6 grote eieren; of neem 6 x 35 gr gepasteuriseerd eiwit.

Verwarm de oven voor op 120 graden. Laat het eiwit op kamertemperatuur komen voor gebruik. Klop de eiwitten luchtig en voeg geleidelijk, al mixend, de suiker toe. Klop net zo lang tot het eiwit stevige pieken vormt. Meng de maizena met de azijn tot een papje en meng het door het eiwitschuim. Bekleed een bakplaat met vetvrij bakpapier en spreid hierop in een grote cirkel het eiwitschuim dik uit.  Plaats de Pavlova in het midden van de voorverwarmde oven en laat de Pavlova ongeveer 2 uur drogen. Schakel de oven hierna uit en laat de pavlova, met de deur op een kier, afkoelen. Leg de eiwitkoek meteen na het afkoelen op een schaal om breken te voorkomen**. Maak het fruit schoon en snijd grote aardbeien in stukken. Verwarm de jam en roer het citroensap en de poedersuiker erdoor. Meng de jam met het fruit. Klop de slagroom met de suiker lobbig. Verdeel de room en het fruit over de pavlova’s en serveer direct.

**Een pas gebakken Pavlova kan zonder toplaag enkele dagen op een droge warme plaats bewaard worden.

Tip: meng voor een rijkere smaak het merg van een vanillestokje of enkele druppels vanillepasta toe tijdens het opkloppen.