Pasta met dubbelgedopte tuinbonen

Recept voor 3-4 personen:

  • 300 gr schelpjes macaroni
  • 200-250 gr dubbelgedopte tuinbonen
  • –hiervoor minimaal 500 gr peulen*
  • 1 pakje kookroom (room culinair)
  • 150 gr gekookte ham, dikke plak
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • enkele takjes tijm
  • vers gemalen peper
  • zout
  • 2 etl olijfolie

*voor schone tuinbonen: reken het dubbele vuile gewicht aan peulen.

Zie ook blog : Dubbel Doppen
Dop de tuinbonen dubbel: dit kan rauw=verwijder ook het buitenste velletje van de tuinboon. Of kook de tuinbonen eerst en verwijder dan het buitenste velletje (gaat makkelijker). Kook de tuinbonen 5 minuten (als ze rauw gedopt zijn). Kook de macaroni volgens de bereidingswijze op de verpakking, al dente. Snijd de dikke plak ham in heel kleine blokjes (halve centimeter). Snipper de ui en knoflook heel fijn. Verhit de olijfolie in een braadpan en smoor hierin de ui met knoflook, laat de ui en knoflook niet bruin worden, wel glazig. Voeg de ham en tuinbonen toe en bak het mengsel enkele minuten. Voeg de room toe en breng op smaak met zout en vers gemalen peper. Voeg eventueel iets water toe (of gebruik aanhangwater van de pasta) om de saus smeuïger te maken. Roer tot slot de gekookte macaroni voorzichtig door de saus, dien direct op. Hak de tijm heel fijn en strooi dit over het opgemaakte bord.