Amandel citroencake

Recept voor kleine tulband of cakvorm van 20 cm.

  • 115 gr roomboter
  • 115 gram suiker
  • 4 grot eieren
  • 180 gr fijn gemalen amandelen
  • –+ 1 etl extra voor bestuiven
  • geraspte schil van 1 hele citroen + sap
  • 125 gr zelfrijzendbakmeel
  • poedersuiker
  • 90 ml citroensap + 100 gr suiker
  • 225 gr poedersuiker + citroensap
  • boter om in te vetten
  • ter decoratie: viooltjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cake- of tulbandvorm in met boter en bestuif met 1 eetlepel gemalen amandelen.  Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. klop de boter met de suiker luchtig en romig. Voeg en klop één voor één de eieren toe en wacht met het volgende ei tot het voorgaande ei is opgenomen. Spatel de gemalen amandelen, gezeefde bloem en citroenrasp door het boter-eimengsel. Meng het sap van de citroen door het beslag. Schep het beslag in de ingevette vorm en zet de bakvorm iets onder het midden de warme oven. Bak de cake in ongeveer 40 minuten  lichtbruin en gaar. Controleer na 40 minuten de gaarheid door met een satéstokje in de cake te prikken. Als deze droog uit de cake komt, is de cake klaar.  Laat de cake even in de vorm staan en stort hem daarna op een taartrooster om verder af te koelen.
Maak de citroensiroop door de suiker en het citroensap in een pannetje te koken tot alle suiker is opgelost. Prik in de iets afgekoelde cake gaatjes met een cocktailprikker en sprenkel de siroop erover.
Maak de icing door enkele druppels citroensap door de poedersuiker te roeren. Er moet een dik vloeibaar papje ontstaan. Giet de icing over de cake en laat dit mooi afdruipen. Decoreer met echte viooltjes en paaseitjes.

Bekijk voor een andere leuke Paasvariant het recept van de worteltjestaart.