Spaghetti Bolognese

Recept voor 5-6 personen:

  • 500 gr spaghetti, tarwe durum
  • 400 gr gemengde groenten (prei, ui, wortel, courgette, paprika)
  • 400 gr rundergehakt
  • 1 potje gedroogde tomaten op olie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 fles/pak passata di pomodoro (0,7 ltr)
  • 2 etl gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2 etl suiker
  • scheut witte wijn
  • 4 etl olijfolie (of olie van gedroogde tomaten)
  • zout en flink peper
  • ter garnering gehakte bieslook
  • ter garnering geraspte Grana Padano

Giet de olie van de gedroogde tomaten (vang deze op en gebruik om in te bakken i.p.v. de olijfolie). Hak de gedroogde tomaten met een hakmolen of keukemachine heel fijn. Verhit 4 eetlepels olie in een grote braadpan. Bak de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook even aan tot de uien glazig zijn. Voeg het gehakt toe en bak deze op hoog vuur rul en bruin. Voeg de gesneden groenten toe en bak het geheel al omscheppend 5 minuten. Meng de gehakte gedroogde tomaten, passata, kruiden, suiker en wijn door het gehaktgroentenmengsel en breng aan de kook. Breng op smaak met zout en peper en laat de saus minimaal 10* minuten al roerend lekker doorpruttelen. Maak de saus verder op je eigen smaak af met eventueel extra suiker, zout, of wijn.
Kook ondertussen de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Serveer een portie pasta met een flinke schep saus en bestrooi met gehakte bieslook. Geef er desgewenst geraspte Grana Padano bij.

*Deze saus kan gerust enkele uren tot een dag van te voren worden gemaakt: de smaken zullen nog beter tot uitkomen.