(snelle) Bami Goreng

Recept voor 5-6 personen:

  • 500 gr mie-nestjes (of dunne platte pasta)
  • 250 gr hamblokjes/kipfilet/garnalen
  • 2 eieren, geklutst
  • 2 preien, gesneden*
  • 1/4 witte kool, in reepjes*
  • — *of een kant en klaar vers bamipakket
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 etl sambal oelek of badjak (minder scherp)
  • ketjap manis
  • zout en peper
  • 3 etl olie
  • — Gebruik voor gemak eventueel een zakje gedroogde bamikruiden

Kook de mie-nestjes volgens de aanwijzingen op het pak. Giet de mie af en spoel kort met koud water af. Laat uitlekken.
Verhit in een wok of grote braad- of koekenpan de olie, bak hierin kort de ham (of kip of garnalen), roer de geklutste eieren door het vlees  en blijf roeren zodat het ei mooi rul wordt. Haal het vlees met ei uit de pan en roerbak in het achtergebleven vet (+ zonodig 1 eetlepel extra olie) op hoog vuur de gesnipperde ui en knoflook gedurende 2 minuten, voeg daarna de gesneden prei en witte kool (of het bami-pakket) toe. Bak alles goed door gedurende 3 minuten.
Schep het vlees-ei-mengsel door de groenten, breng op smaak met een eetlepel sambal en zout en peper. Schuif het geheel naar de zijkant van de pan, giet een flinke scheut ketjap op de bodem van de pan en bak hierin de uitgelekte bami even aan. Roer dan de bami door het vlees-groenten-mengsel.

Serveer met pindasaus, gefrituurde uitjes, atjar, augurken, rijpe banaan etc.