Pesto

Basisrecept voor 1 grote jampot:

  • 80 gr basilicumblaadjes*
  • 80 gr geraspte Grana Padana/Pecorini
  • 60-80 gr pijnboompitten
  • –of mengsel van pijnboompitten, walnoten, hazelnoten
  • 1 teentje knoflook of stukje knoflookui
  • halve thl zeezout
  • halve thl vers gemalen peper
  • minimaal 1 dl extra vergine olijfolie
  • scheutje vers citroensap (desgewenst)
  • schone grote jampot

Bij gebruik van vijzel: wrijf de blaadjes basilicum samen met het zeezout, knoflook en iets olie fijn. Rooster de pijnboompitten in koekenpan lichtbruin en voeg deze samen met de geraspte kaas, aan de basilicum toe. Meng en roer met de vijzel onder toevoeging van olijfolie (scheutje voor scheutje) tot een mooie zalvige substantie. Breng op smaak met peper en eventueel citroensap.

Bij gebruik van de keukenmachine: voeg alle ingredienten bij elkaar in de grote mengkom met mes en meng op hoge snelheid tot een smeuïg geheel. Breng op smaak met peper en eventueel citroensap.

 

Door meer of minder olijfolie toe te voegen wordt de pesto smeuïger of droger. Bewaar de pesto in een grote jampot en dek de bovenlaag of met een dun laagje olijfolie.

 

*varieer met verschillende bladkruiden: rode basilicum, peterselie, bladselderij of een mengsel van deze kruiden. Zo kun je ook variëren met soorten kaas, olijfolie en noten. Ontdek je eigen recept!