Pompoensoep

Recept voor ruim 2 liter soep:

  • 1 flespompoen (Butternut Squash)
  • 1 kleine rode pompoen (Red Kuri)
  • 2 kleine winterwortels
  • 2 grote rode uien
  • 4 tenen knoflook
  • 2 takjes thijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 thl kerriepoeder
  • 2 thl djinten (karwijzaad)
  • 2 thl sambal
  • 2 etl citroensap
  • 1- 1,5 liter groentebouillon (van blokjes)
  • zout en peper
  • olijfolie
  • gehakte peterselie
  • 250 ml crème fraîche met 3 etl melk

Maak de pompoenen schoon, verwijder de zaden en draden, verwijder de schil (niet echt noodzakelijk) en snijd ze in grote stukken. Snijd de rode uien ook in grote stukken. Pel de knoflooktenen en snijd ze eenmaal doormidden. Schil de winterwortels en snijd ze in plakken. Leg de pompoen, uien, knoflook en wortel op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Trek de blaadjes van de thijm en rozemarijn en verdeel over de groenten. Besprenkel het geheel royaal met olijfolie. Plaats de ovenplaat in de oven en rooster de groenten in 20 minuten bijna gaar en gebruind.
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote soeppan en voeg alle geroosterde groenten toe. Bak op hoog vuur enkele minuten aan met de kerriepoeder, djinten en sambal. Voeg daarna de bouillon en citroensap toe. Laat op laag vuur doorkoken tot alle groenten goed gaar zijn. Mix met een staafmixer (of gebruik een blender) de soep mooi glad. Voor een echte gladde soep raad ik aan het geheel nog door een fijne zeef te halen. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat extra citroensap als de soep te zoet is.
Klop de crème fraîche los met de melk tot een licht vloeibare substantie. Serveer de soep met de crème fraîche en gehakte peterselie. Lekker met geroosterd brood en walnoten-bassilicumpesto.