Herfstige paddenstoelenragout

Recept voor 5-6 personen:

  • 150 gr cantharellen
  • 150 gr shiitake
  • 150 gr oesterzwammen
  • 150 gr kastanje champignons
  • 1 rode ui
  • 1 witte ui
  • 1 knoflook uitje
  • 3 bosuitjes met groen
  • 80 gr roomboter
  • 80 gr bloem
  • 500 ml bouillon van 2 blokjes
  • 400 ml melk
  • 1 glas medium sherry
  • 2 takjes thijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes oregano
  • zout en vers gemalen peper
  • 3 etl olijfolie
  • klontje roomboter om te bakken
  • peterselie
  • (pasteitjes, rijst of pasta)

Maak de paddenstoelen voorzichtig schoon met bijvoorbeeld een tandenborstel. Niet met water! Snijd de oesterzwammen in repen en snijd zo nodig grote paddenstoelen een keer doormidden. Snipper de uien heel fijn, ook het knoflookuitje. Verhit de olijfolie en een klontje roomboter in een koekenpan en bak de uien en knoflook rustig aan. Voeg de paddenstoelen toe en bak het geheel gedurende enkele minuten. Voorzichtig omscheppend, anders beschadig je de paddenstoelen te veel. Rits de blaadjes van de thijm, rozemarijn en oregano en hak deze fijn. Voeg de kruiden en wat zout en peper toe aan het paddenstoelenmengsel.

   

Maak ondertussen de ragout in een pan met dikke bodem. Smelt de roomboter en voeg de bloem toe. Blijf roeren tot alle bloem door de boter is opgenomen en een beetje loskomt van de bodem. De bloem moet de kans krijgen om te garen. Meng beetje voor beetje de bouillon en melk door het bloembotermengsel tot een stevige ragout is ontstaan. Roer de sherry door de ragout. Breng op smaak met zout en peper. Roer voorzichtig het paddenstoelenmengsel door de ragout.

Serveer met een pasteitje, stuk bruin brood, rijst of pasta. Ter garnering gehakte peterselie en een frisse salade.

image_print

1 Reactie naar Herfstige paddenstoelenragout

  1. JOYCE schreef:

    Prima El, een kostje naar mijn mond, voor ons is dit in de paddenstoelentijd ook altijd
    een gevraagd etentje, ik persoonlijk vind het erg lekker als de paddenstoelen nog een beetje knapperig zijn, in ieder geval niet “zwammig” – volgezogen met vocht. Ook met witte wijn of alleen citroensap smaakt het heerlijk. Ik dacht eigenlijk dat jouw gezin niet zo op champignons enz. was gesteld…. Voor mijn koffiebezoek van vanmiddag heb ik die gedekte appeltaart uit de laatste Foodies gemaakt. Wij vonden hem erg lekker, ons koffiebezoek is helaas niet gekomen….Vanavond heb ik van 4 overige eigeel een echte “carbonara” gemaakt, met slagroom, geraspte kaas en kleine spekbrokjes, was ook zo lekker, maar niet denken aan de kalorien…

Laat een antwoord achter aan JOYCE Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.