Herfstige paddenstoelenragout

Recept voor 5-6 personen:

  • 150 gr cantharellen
  • 150 gr shiitake
  • 150 gr oesterzwammen
  • 150 gr kastanje champignons
  • 1 rode ui
  • 1 witte ui
  • 1 knoflook uitje
  • 3 bosuitjes met groen
  • 80 gr roomboter
  • 80 gr bloem
  • 500 ml bouillon van 2 blokjes
  • 400 ml melk
  • 1 glas medium sherry
  • 2 takjes thijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes oregano
  • zout en vers gemalen peper
  • 3 etl olijfolie
  • klontje roomboter om te bakken
  • peterselie
  • (pasteitjes, rijst of pasta)

Maak de paddenstoelen voorzichtig schoon met bijvoorbeeld een tandenborstel. Niet met water! Snijd de oesterzwammen in repen en snijd zo nodig grote paddenstoelen een keer doormidden. Snipper de uien heel fijn, ook het knoflookuitje. Verhit de olijfolie en een klontje roomboter in een koekenpan en bak de uien en knoflook rustig aan. Voeg de paddenstoelen toe en bak het geheel gedurende enkele minuten. Voorzichtig omscheppend, anders beschadig je de paddenstoelen te veel. Rits de blaadjes van de thijm, rozemarijn en oregano en hak deze fijn. Voeg de kruiden en wat zout en peper toe aan het paddenstoelenmengsel.

   

Maak ondertussen de ragout in een pan met dikke bodem. Smelt de roomboter en voeg de bloem toe. Blijf roeren tot alle bloem door de boter is opgenomen en een beetje loskomt van de bodem. De bloem moet de kans krijgen om te garen. Meng beetje voor beetje de bouillon en melk door het bloembotermengsel tot een stevige ragout is ontstaan. Roer de sherry door de ragout. Breng op smaak met zout en peper. Roer voorzichtig het paddenstoelenmengsel door de ragout.

Serveer met een pasteitje, stuk bruin brood, rijst of pasta. Ter garnering gehakte peterselie en een frisse salade.