Champignons in witte wijn

Lunchgerecht voor 2 personen:

  • 500 gram champignons (witte of kastanje)
  • 1 ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 glas witte droge wijn
  • 1 citroen
  • 25 gram roomboter
  • 2 etl olijfolie
  • verse peterselie
  • snufje zout
  • vers gemalen peper

Maak de champignons schoon. Liefst niet onder de kraan want dan nemen ze teveel water op, maar veeg met een borsteltje of kwastje het zand er af. Snijd het onderste deel van de steel. Snijd grote champignons in tweeën. Maak de boter en de olie in de pan heet. Voeg de geperste knoflook en de fijn gesnipperde toe en fruit ze even aan. Laat de knoflook en ui niet te bruin worden of verbranden, dat geeft een bittere smaak.
Voeg daarna de champignons toe en laat ze op zacht vuur licht bruin worden, meer smoren dan bakken. Was de citroen en rasp met een fijne rasp de citroenschil, voeg een halve eetlepel rasp samen met 1 eetlepel sap van de citroen toe aan de champignons. Giet het glas witte wijn in de pan en breng op smaak met zout en vers gemalen peper. Laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen, schep de champignons zo nu en dan even om. Laat het deksel van de pan zodat de vloeistof langzaam kan verdampen. Dit komt de smaakontwikkeling ten goede. Strooi vlak voor het serveren de peterselie over de champignons. Serveer er vers boeren brood bij.

Dit gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden, en past uitstekend bij een buffet of tapastafel. Varieer met soorten wijn of sherry.