Mousse au Chocolat (Hemelse Modder)

(basis)Recept voor4-5 personen (kleine porties):

  • 150 gr pure chocolade*
  • 3 grote eieren
  • 2 etl suiker
  • 15 gr roomboter
*Bij gebruik van chocolade >70% cacao is het verstandig om geslagen slagroom aan het recept toe te voegen: de mousse kan anders te stijf worden.

 

Breek de chocolade in brokken en verwarm deze in een glazen schaal samen met de roomboter au bain marie of 3 minuten in de magnetron op de middelste stand. Laat de chocola niet tot kookpunt komen, alleen smelten. Scheid de eieren en klop de dooiers met de suiker luchtig. Klop de eiwitten stijf en zet tot gebruik in de koelkast. Roer de geklopte eierdooiers door de afgekoelde chocolade. Als de chocola nog te warm is zal deze onder toevoeging van iets kouds (vloeistof, eierdooiers etc) korrelig worden.
Op zich ook niet erg, maar dan krijg je een mousse met ‘stukjes’. Schep de stijf geslagen eiwitten voorzichtig door de chocola. De lucht van de eiwitten moet wel in de mousse blijven, dus niet te lang doorroeren. Schenk de mousse in passende glaasjes, koffiekopjes of in één grote schaal. Dek af en laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.

Dit is de basis voor echte Franse Mousse au Chocolat. Voor Hollandse Hemelse Modder wordt er nà toevoeging van de eiwitten nog 300 ml stijf geslagen slagroom door geroerd (naar smaak eventueel extra gezoet met suiker).

Andere variaties:
-meng enkele eetlepels drank (Cointreau, Cognac, Bailey’s etc.) door de afgekoelde (!) gesmolten chocola;
-smelt de inhoud van een doosje ‘After Eight’ samen met de pure chocolade voor een minteffect (of voeg een paar druppels muntolie toe);
-serveer met rood fruit zoals frambozen, aardbeien of zwarte en rode bessen;
-meng enkele eetlepels gehakte noten door de mousse.

Advies: de echte Mousse au Chocolat is tamelijk machtig dus serveer bij voorkeur in kleine glaasjes of kopjes, eventueel met frisse vruchten.