Smoor Djawa

Recept (Montignac) voor 4-5 personen:

  • 500 gr sucadelappen in blokjes gesneden
  • 2 uien in grove stukken
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode  peper, zonder zaadjes
  • 1 stukje pijpkaneel
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes (salam)
  • 5 etl kikkoman sojasaus (japanse sojasaus = zonder suiker)
  • –je kunt ook Tamari gebruiken, maar minder want deze is zouter
  • 1 etl azijn
  • 1 thl nootmuskaat
  • sap van 1 citroen
  • 1 etl olie
  • zout en peper

Maak de ui, knoflook en rode peper fijn in de keukenmachine of staafmixer. Verhit de olie in een braadpan en bak hierin het uimengsel. Voeg de blokjes vlees toe en bak het vlees tot het lichtbruin is, voeg dan de rest van de kruiden toe: pijpkaneel, kruidnagels, laurier, sojasaus, azijn, nootmuskaat, citroensap en peper en zout naar smaak. Roer alles goed door elkaar en laat het vlees minimaal 2 uur stoven. Het beste gaat dit in een oven van 175 graden met een deksel op de pan. Voeg zo nodig af en toe een scheutje water toe, niet teveel in één keer, want de saus moet ook kunnen indikken maar mag niet droog komen staan. Verwijder voor het opdienen het pijpje kaneel, de laurierblaadjes en de kruidnagels.