Poffertjes

Recept voor zeker 4 porties:

  • 100 gr meel
  • 100 gr boekweitmeel
  • 400 ml lauwwarme melk of water
  • 1 ei
  • 1 thl (5 gr) gedroogde gist of 20 gr verse gist
  • 0,5 thl zout
  • 50 gr gesmolten boter
  • 1 el stroop
  • poedersuiker
  • krullen roomboter

Bij gebruik van verse gist: los de gist op in een beetje melk. Gedroogde gist kun je direct door het meel mengen.

Doe het zout in een beslagkom. Zeef het meel in de beslagkom, en maak een uitholling in het midden; giet daar het melk/gistmengsel  of strooi er de gedroogde gist in. Roer vanuit het centrum beetje bij beetje alle melk erbij. Voeg op het laatst ook het ei, boter en de stroop toe. Zorg dat alles goed gemengd is en zonder klonten. Dek de beslagkom af met een schone theedoek en laat het mengsel 45 minuten op een warme plek rusten (verwarm eventueel de oven voor op 50 graden, zet de oven uit en plaats de beslagkom in de oven).

Zet de pan op hoog vuur laat hem gloeiend heet worden. Vet daarna de pan in met wat boter of ander vloeibaar vet, dit gaat makkelijk met een kwastje. Giet dan een klein beetje beslag (tot ongeveer driekwart vol) in ieder rondje bij een echte poffertjespan of maak kleine hoopjes in een gewone koekenpan. Draai het vuur nu middenhoog en bak de poffertjes totdat de bovenkant van het poffertje nog niet volledig gestold is in het midden. Ze laten dan makkelijk uit de pan los. Draai ze om en wacht totdat de andere kant ook goudbruin is. Leg ze op een bordje en strooi poedersuiker over de poffertjes totdat ze volledig met een laagje suiker bedekt zijn, leg er een krul boter bovenop. Serveer direct.