Caesarsalade

Recept voor 4-5 personen:

  • 250 gr kipfilet
  • 4 kleine little gems
  • — of flinke struik romaanse sla/ijsbergsla
  • 150 gram croutons*
  • stukje grana padano
  • Marinade vlees: 2 thl pittige kruiden, 3 etl ketchup, 1 thl sambal badjak

Voor de dressing zijn er verschillende versies:
De originele:

  • 1  teen  knoflook (geperst)
  • 1 ei
  • 3 ansjovisfilets (blikje)
  • sap van halve citroen
  • 1 theelepel azijn
  • 1,5 dl olijfolie
  • 100 gr Grana Padano/Parmezaan, geraspt
  • 1 etl Worcestersaus

De snelle:

  • 2 dl mayonaise
  • 2 etl crème fraîche
  • 1 ten knoflook (geperst)
  • sap van halve citroen
  • 100 gr Grana Padano/Parmezaan, geraspt
  • 2 etl Worcestersaus

Salade:
Snijd de kipfilet overlangs in dunnere stukken. Meng de ingrediënten van de marinade en marineer het vlees hierin minimaal een half uur. Gril het vlees op de BBQ of anders in een roosterpan op het fornuis. Gebruik weinig vet zodat het vlees echt roostert en niet gaar stooft. Laat het vlees iets afkoelen en snijd de stukken in schuine reepjes. Scheur de sla in grove stukken, was en droog de sla goed.

Dressing:
Meng de ingrediënten voor de saus in een hoge mengbeker en mix alles met de staafmixer tot een romige saus.

*eigengemaakte croutons:
Enkele sneden oud witbrood in kleine blokjes gesneden. Vermeng de broodblokjes met 2 uitgeperste tenen knoflook en flink wat olijfolie. Bak de croutons in een koekenpan in enkele minuten bruin en knapperig. Laat afkoelen voor gebruik.

Serveren:
Roer de saus door de sla en leg op elk bord een portie. Verdeel de stukjes kip hierover en garneer met croutons. Snijd met een aardappelschilmesje schilfers kaas (of geraspt) en strooi deze over de salade.