Als een kadootje

De kerstboom staat alweer en de lichtjes verwarmen de sfeer in huis. Heerlijk, die kersttijd. Jammer dat het waarschijnlijk geen witte kerst wordt. Voor het complete plaatje zullen we de sfeer dus zelf in huis moeten halen. Maar wat is er nu leuker dan gezellig samenzijn, koken, drinken en eten met elkaar? Naar muziek luisteren, spelletjes doen en op kerstmorgen pakjes uitpakken. Want kadootjes geven en ontvangen, dat doen we graag.

Daarom is een kerstmenu met als hoofdgerecht een ‘kadootje’ ook erg leuk. Een mooi stukje vis of vlees verpakt in folie uit de oven, of  zoals een Beef Wellington in bladerdeeg verpakt. Een variant op de Wellington is het varkenshaasje in bladerdeeg, zoals ik die elders op mijn blog beschrijf. Maar wil je echt groots uitpakken, dan ga je voor de Beef: het mooiste stukje van het rund, de ossenhaas. Een hele ossenhaas kan wel 1500 gram wegen. Bij voorkeur neem je het dikste gedeelte, de kop van de haas waar ook wel de tournedos chateaubriand van gesneden wordt.

   

Het is een typisch Engels gerecht, waar weer verschillende variaties op bestaan. Traditioneel krijgt het vlees een coating (jasje) van een mengsel van paté en champignons. Dit wordt bij elkaar gehouden door spek of ham, waarna het geheel wordt ingepakt in bladerdeeg. Mijn voorkeur gaat uit naar alleen een farce van champignons, omdat de paté het erg machtig kan maken. Het bladerdeeg ziet er gebakken uit als een fraai kadootje: aan tafel kun je het ‘uitpakken’ door er mooie plakken van te snijden. Ik kan mij er nu al op verheugen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Vlees met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.