Rijst met Bonen

Oude inheemse volkeren in het Caribisch gebied wisten zo’n 3500 jaar geleden al dat de combinatie van rijst en bonen super gezond is. Op het schiereiland Nicoya, in de buurt van Costa Rica, spreekt men over de Blauwe Zone: hier leven mensen langer en blijven gezonder. Hun geheim is een ontbijt van rijst met zwarte bonen. Naast dit ontbijt hebben de bewoners van Nicoya een gezonde leefstijl waarbij ze matig en voornamelijk plantaardig voedsel  eten, veel bewegen, weinig stress, niet roken en kennen ze een hecht en sociaal gezinsleven. Hun  dieet bestaat uit rijst, zwarte bonen, maistortilla’s en pompoenen. De zwarte bonen bevatten veel antioxidanten en helpen hiermee een laag cholesterol te houden.

Nu zal ik niet voorstellen om voortaan de bruine boterham bij het ontbijt te laten staan en rijst met zwarte bonen te gaan eten. Maar zo af en toe bonen met rijst combineren voor een salade, lunch of avondmaal, is geen slechte gewoonte. Bovendien is het nog heel smakelijk ook.

 

Zo bereidde ik van de week witte rijst met kidneybonen en mais. Voor de smaak heb ik pittige chorizoworst  toegevoegd, nog wat goenten en  mexicaanse kruiden. Het gerecht houdt het midden tussen een pilav, paella en chili con carne. De volgende dag heb ik een restje koud als salade gegeten, ook niet gek. Lekker met avocadosalade of guacamole. Je zou dit ook ook heel goed als vulling voor een tortilla kunnen gebruiken.  Dan wel maistortilla’s, zoals de Nicoyanen dat al eeuwen geleden bedacht hebben.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Peulvruchten, Rijst, Van over de grens met de tags , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Rijst met Bonen

  1. Marieke schreef:

    Hi Ellen, leuk stukje! Ziet er lekker uit! Ik haal ook inspiratie uit http://www.trendtree.nl/koken Wellicht ook intressant?

    Liefs,
    Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.