Variatie op een thema

Al vaker heb ik over eigengemaakte pesto gesproken maar het recept staat niet op het
blog. Op verzoek daarom bij deze.

Pesto komt oorspronkelijk uit Italië en wordt ook wel ‘Pesto alla Genovese’ genoemd, wat de plaatsaanduiding is waar Pesto gemaakt wordt: Genua. Het is een dikke smeuïge saus van fijngewreven verse basilicumblaadjes, knoflook, pijnboompitjes, pecorino, extra vergine olijfolie en zout. De ingrediënten alleen al doen je het water in de mond lopen. En Pesto is trendy!  Stap maar een supermarkt binnen en je komt allerlei variaties tegen: rollade met pesto, brie met pesto, pasta gekleurd met pesto, vleeswaren met pesto en ga zo maar door. Bovendien ontbreekt de pesto bijna nooit bij een tapastafel, wijn- of bierborrel.

   

Er zijn vele variaties op het thema pesto te bedenken, en dan niet alleen bij welke gerechten te gebruiken maar met name de manier van bereiden. Als je eenmaal bekend bent met het basisrecept van eigengemaakte pesto, dan laat je de potjes in de supermarkt voortaan staan en varieer je er thuis op los!
Zo maak ik elke week wel een pot pesto want het is makkelijk in de koelkast houdbaar.
De ene keer gebruik ik uitsluitend basilicum met pijnboompitten, een andere keer varieer ik met peterselie en walnoten, met of zonder knoflook, olijfolie of notenolie.

Via via hoorde ik dat er ook een Joodse pesto zou bestaan. Helaas ben ik met googelen niet veel daarover te weten gekomen. Het zou pesto zijn zonder knoflook maar als iemand weet wat het precies inhoudt, dan hoor ik dat graag. Met knoflook ben ik sowieso voorzichtig in pesto. Als je teveel knoflook gebruikt of als je de pesto langer wilt bewaren dan kan de smaak van knoflook gaan overheersen. Voor het bewaren raad ik aan om een grote jampot te nemen en na gebruik een dun laagje olijfolie op de pesto te gieten. Eenmaal verse baslilicumpesto geproefd, dan ben je verkocht.

De Italianen kennen nog een ander gebruik van basilicum. Pas dus op met het plaatsen van een basilicumplantje in de vensterbank: dit is niet bedoeld als verse voorraad voor de pesto, het potje geeft aan dat hier het oudste beroep van de wereld wordt uitgeoefend!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Diversen, Groenten, Uncategorized, Van over de grens met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.